Tissues & Issues

Trouwen onder bijzondere omstandigheden

‘De hoogtepunten van vandaag...

... zijn de waardevolle herinneringen voor morgen.’

– Bianca Fabricius

over deze workshop

Omdat de liefde voor altijd blijft, voorbij grenzen en tijd, is het mijn passie om al mijn kennis daaromtrent te delen. 

Mijn heel mijn hart deel ik mijn ervaringen en geef ik tijdens deze workshop niet alleen alles wat ik aan kennis heb opgedaan, maar deel ik vooral hoe we dingen voelen en kunnen inschatten met ons hart. Want hoe jij gemis verweeft in een ceremonie, wordt grotendeels bepaald door hoe dit voor je voelt. Gevoel delen maakt dat iets waarachtig is; dat je juist durft in te voelen en waardevol kunt doorgeven.

In deze workshop zal ik daarom uitgebreid stilstaan bij ceremonies waarin gemis voelbaar is, denk hierbij aan spoedhuwelijken of hoe je rituelen kunt verweven in je ceremonie. 

Met praktijkvoorbeelden worden deelnemers zich bewust van hoe ze tegen bepaalde onderwerpen aankijken, dit is waardevol en nuttig omdat het je bagage geeft die lichter maakt. Door mijn ervaringen en vele praktische handvatten te delen, voelt alles wat met missen te maken heeft namelijk lichter aan. Zodoende gaat iedereen met meer vertrouwen weer huiswaarts.

Deze workshop is uit te breiden met het onderwerp ‘trouwen met een beperking’. Vanwege mijn achtergrond als verpleegkundige kan ik hier met heel mijn hart en passie veel over delen.

‘Ik spreek van hart tot hart, ik ben een Hartenspreker.’

Bianca gaf ons handreikingen hoe om te gaan met trouwen met gemis

“Viburnum is een vereniging voor en door trouwambtenaren. Als bestuur organiseren wij thema avonden en studiedagen.

Hier kunnen de leden elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Bianca verzorgde voor ons de thema avond Trouwen onder bijzondere omstandigheden. Bianca gaf ons handreikingen hoe om te gaan met trouwen met gemis. Wat zeg je als iemand in de nabijheid van het bruidspaar recent is overleden? Wat als één van de partners zelf ernstig ziek of zelfs terminaal waardoor het huwelijk met spoed moet worden gesloten?

Voor Bianca waren de omstandigheden die avond niet ideaal en ook bijzonder. Zo was de opkomst groter dan wij als bestuur gedacht hadden; was de zaal die we gereserveerd hadden, op het laatst niet beschikbaar. Hierdoor zaten we in het restaurant. Dat betekende dat er wat rumoer was en niet echt een intieme setting die dit onderwerp vraagt. Bianca slaagde erin door haar hartelijkheid, goede voorbereiding en creatieve invulling de avond te laten slagen. Dank je wel voor alles Bianca!”